Karolina Westberg

Intervjuer!
 
 
 
 
 
Jag har glömt länka lite intervjuer i samband med låtsläppet! Vill ni läsa kan ni klicka på länkarna!

Här är den översta:
Intervjun möter den begåvade artisten Karolina Westberg i ett samtal om musikscenen på Gotland, duetten med Olle Hedberg och allt om hennes första singel "Something About Us".

Hur känns det att börja året med att vara aktuell med sin debutsingel?
– Det känns jättebra! Det är kul att inleda året så bra och jag hoppas alla där ute är taggade på ny musik!

Det må vara din första singel men du har hörts och synts till i allt ifrån Idol till Ikea-reklam tidigare. Vad var det som gjorde det här till rätt tidpunkt för att släppa första låten?
– Tanken var egentligen att låten skulle släppas sommaren 2016, men mycket annat kom i vägen som förhindrade låtsläppet. Nu är alla dessa ur vägen, vilket gör det till rätt tidpunkt. Det känns super!

Du har skrivit tillsammans med Rassmus Björnson och Patrik Ohlsson, hur kom låten till?
– Tanken var från början att låten skulle vara enbart till mig. När vi sedan började skriva på andra versen fick jag en idé om att göra låten till en duett och gav förslaget till Patrik som tyckte detsamma. Valet för duettpartner föll snabbt på Olle Hedberg. Fördelen med dagens teknik är att man kan jobba från olika håll. Jag och Patrik gjorde låtens grund på Gotland där jag även sjöng in mina delar av låten.

Patrik åkte sedan till Stockholm för att spela in med Olle samtidigt som Rassmus satt på sitt håll för att arbeta. Även om vi var på olika håll fungerade allt väldigt bra!

Vad gjorde Olle till rätt sångpartner?
– När låten utvecklades till en duett började vi leta partners på exempelvis YouTube och så vidare. Patrik kom sedan med förslaget om Olle Hedberg då han hade kontakt med honom. Patrik hörde av sig till Olle som sedan tackade ja, vilket var superkul! Från den stund att Olle kom som förslag hoppades man på att han skulle tacka ja till tusen.

Han kändes helt rätt för låten och jag är tacksam att det blev just han som blev min partner.

Vad handlar den om?
– Låten handlar om ett par som är mitt uppe i en separation, samtidigt som de känner att de har ett unikt band som båda har svårt att släppa taget om.

Var får du inspiration ifrån?
– Jag hämtar all min inspiration från mitt egna liv och det kommer märkas otroligt tydligt i kommande låtar. Även om jag inte varit med om just ett sådant break-up som ”Something About Us” handlar om så har jag andra delar i mitt liv som sammankopplar känsla och handling.

Hur ställer du dig till att skriva självbiografiskt kontra fiktivt?
– Det finns massor som är kopplat till mitt egna liv och det kommer det alltid göra i mina egna låtar. Jag skriver alltid rakt från hjärtat då jag tycker de låtarna blir bäst. Förut var jag jätterädd för att skriva låtar ur självbiografiskt perspektiv, just för att jag inte ville visa mig sårbar, men de låtar man visar sig sårbar i, eller har en genuin koppling till är de som blir bäst, utan tvekan.

Därför skriver jag alltid ur självbiografiskt perspektiv.

Hur tycker du att en riktigt bra poplåt ska vara?
– Just pop tycker jag ska förmedla en lite gladare känsla eller vad man ska säga. Den ideala pop-artisten tycker jag är Zara Larsson, men just mina låtar tycker jag inte passar in i ”pop-facket”, men inte heller i någon annan kategori heller.

När föddes intresset för musik?
– Jag har alltid haft intresse för musik. Mamma har många filmer när jag sitter vid pianot och sjunger när jag var pytteliten. Intresset har alltid varit lika stort och jag har alltid sagt att jag ska bli artist. Det var under en kort period jag tänkte ”Nä, men jag kanske får välja en utbildning istället och satsa helhjärtat på den, jag kommer ju aldrig bli artist ändå”, just för att alla sa emot mig.

När de frågade vad jag ville bli när jag blev stor och jag svarade ”Artist” sa de ”Ja, men vad vill du bli på riktigt då?” precis som att det är fullkomligt omöjligt för mig att lyckas inom det jag brinner för. Jag kom snabbt på att de hade fel och blev helt inställd på att motbevisa dem. Plan A har alltid varit artist, men plan B har varierat. För tillfället är plan B jurist, men jag vet att jag kommer klara plan A.

Det är egentligen det enda alternativet för mig och jag ska lyckas!

Vad fanns där för möjligheter att ta sig an det intresset när du växte upp?
– Hmm, jag hade inte så många möjligheter ett tag, vilket främst berodde på att jag inte var tillräckligt bra under en period. Övning ger färdighet och färdighet ger möjligheter, så jag har tränat och tränat och tränat, sen kommer tillfälligheterna automatiskt och då är det viktigt att förvalta dem väl, så det var egentligen inte förrän jag gick vidare i Idol 2014 som många dörrar öppnades.

Jag fick då jobba ihop med Anders Bagge i hans studio, sedan fick jag jobbet om IKEA-reklamen tillsammans med producenten Tobias Fröberg och sedan började jag arbeta med Patrik Ohlsson som jag trivs jättebra med!

Har du haft några särskilda influenser under årens lopp?
– När jag var yngre hade jag inte det, utan de två jag gillar växte fram hos mig under senare år. Dessa är Loreen och Sia. Det de båda har gemensamt är att de alltid förmedlar starka känslor, vilket alltid griper tag i mig. Sia är däremot min största influens och favorit-artist.

Vad skulle du säga att musiken betyder för dig?
– Oj, det betyder väldigt mycket! Har jag lite kämpigare perioder hjälper musiken otroligt mycket. Man kan sätta sig vid pianot och spela timme efter timme med ögonen stängda och bara spela och sjunga på känsla. Det är ofta under sådana perioder mina bästa låtar växer fram.

Men kort sagt ... musik betyder mycket.

Både du och Olle är gotlänningar, hur är musikscenen där i dag?
– Jag tycker det är olika beroende på vilken ”åldersgrupp” man tillhör. Det finns ju en del som också håller på med musik, men även en del som ”lagt av”, sen är det några i min ålder som jobbar i samma studio som jag.

Annars vill jag nog påstå att det för tillfället är ganska dött faktiskt...

Hur har det sett ut med spelningar för dig?
–  Jag hade flest spelningar under en period där jag sjöng med en vän i ett band vi hade, Elsa and Karolina. Sedan hade jag några spelningar efter Idol, men nu har det inte varit på ett tag. Självklart sjunger jag ofta på dop, bröllop och begravningar, men det var länge sedan jag hade någon större spelning, det är någon gång ibland bara.

Något uppträdande som varit särskilt minnesvärt så här långt?
– Helt klart min Idol audition 2014! Helt klart!

Med första singeln ute, vad är dina förhoppningar på 2017 och vidare?
– Jag hoppas på att jag ska kunna bygga en musikalisk grund, med en någorlunda fanbase att luta sig mot med många som vill hjälpa mig framåt. Det är svårt att ta sig fram i musikbranschen, men jag tror jag har goda chanser

Som jag förstår det arbetar du just nu på mer eget material?
– Utan att avslöja allt för mycket så är det grymt! Låtarna är genuina och lite trasiga, men fullkomligt fantastiska! Det ska bli väldigt kul att se responsen på dem!

Hur snart kan vi förvänta oss att få höra nästa låt?
– Det tror jag blir snart! Vi är på god väg med en del av låtarna, så troligtvis om någon månad bara.

Någon hälsning till läsarna och lyssnarna innan de nu klickar på play?
–  Ha kul! Lyssna och sprid så mycket ni vill och tack för allt ert stöd! Love u!

 
 
#1 - Christina

Vad spännande med din musik, stort grattis och lycka till!