Jag och mina fina, fina klasskompisar My och Tyra <3 
 
För några dagar sedan var jag inom vården. Jag pratade med en kille som kom från Afganistan som inte var mycket äldre än mig, max 10 år. Han och jag skulle spela Biljard och man såg hanns ögon glittra både då och när vi spelade pingis. Han tyckte det var så kul och blev som ett  barn på julafton, lycklig! Vi pratade om skolan, om hur jag, mot alla odds klarade min skolgång trots att jag låg på sjukhus mer än jag var hemma. Vi kom även in på hanns skolgång, och på bara en sekund förstod jag hela honom. I Afganistan hade han gått i skolan sammanlagt 3 år. Varför? Jo, för att krigen stängde skolorna gång efter gång. När han sedan kom till Sverige började han läsa på komvux till undersköterska och klarade skolan fint. Men det var en grej han saknade. 
 
Killen hade nämligen sett vitklädda ungdomar med en vit lite konstig mössa på huvudet. Han frågade vad det symboliserade och fick som svar att det var studentfirande när dessa unga vuxna klarat sina 10 grundskoleår, samt 3 gymnasieår och det var såklart ett stort firande med utspring, skratt, gråt, vänner och flakåkning. Ett enda stort firande helt enkelt. Denna mössa var en dröm för killen. Självklart var han lycklig över att få stanna i Sverige, men mössan, det var en dröm.
 
När jag pratade med honom fick jag upp ögonen lite. Just nu hör vi bara om dessa "invandrare" som är otacksamma, kostar oss massvis med pengar, och ja, mycket negativt. De kommer inte hit för att det är krig, utan för att de kan och yadayada. JA, sådana finns säkerligen också, men sen finns det sådana som denna kille också. Som kämpat för att lära sig språket, som studerat till undersköterska, som drömmer om ett liv i Sverige och hoppas av hela sitt hjärta att de får stanna.
 
När jag tänker på detta undrar jag hur det ser ut procentuellt. Hur många som kommer hit på grund av krig och hur många som kommer ändå. Hur många som ger sitt allt och hur många som inte gör det. På något sätt vill jag tro att det är fler än vad vi tror, men självklart har jag ingen aning och jag vill inte ge något utlåtande kring det heller, för då mina damer och herrar, då är man hatad av halva sverige sen.
 
Slutligen tänker jag än en gång på denna kille. Han som önskade sååå mycket att han skulle få ta del av gemenskapen och springa ut på Visby Strand i vita kläder med studentmössan på huvudet inför en stor publik. En näst intill självklarhet för oss som klarat gymnasiet. Jag vill uppmana er att tänka en gång extra på allt du har. Oavsett om det handlar om någon pryl, personlighet, familj eller vänner. Tänk en gång till på vad DU vill göra i framtiden eller saker du redan gjort. Och hörrni, ni som ännu har studenten framför er, Ha det så JÄKLA KUL!!
Lots of Love
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress